eenzaamheid

Eenzaamheid is heel normaal, en hoort bij het leven. Eenzame gevoelens ontstaan als je verbindingen met andere mensen niet op orde zijn. Net zoals bij honger en dorst voel je in je lijf dat je iets te kort komt. Wanneer je honger hebt moet je eten en wanneer je dorst hebt is het goed om te drinken. Zo geven eenzame gevoelens jou een signaal dat je onvoldoende tegemoetkomt aan je behoefte tot verbinding met andere mensen. Dit is een heel persoonlijk gevoel en dus ervaart iedereen dit op zijn of haar manier.
Iedereen heeft een basale behoefte aan verbonden zijn met andere mensen. Wanneer eenzaamheid langer duurt, veranderen je hersenen, je verandert als persoon. Het maakt je niet alleen ongelukkig, maar ook ongezond. Je kunt je verdrietig, onzeker, angstig en misschien ook machteloos voelen. Je kunt contacten leggen als onprettig ervaren of ertegenop zien, besluiteloosheid ervaren en je sociale vaardigheden zijn steeds lastiger om toe te passen.
Oorzaken van eenzaamheid
Eenzame gevoelens kun je al je hele leven met je meedragen of ze kunnen op latere leeftijd ontstaan. Eenzame gevoelens kunnen ontstaan of versterkt worden wanneer er door een gebeurtenis iets veranderd in je leven waardoor je patroon van leven veranderd. Het gaat niet meer zoals je het gewend was.
Gebeurtenissen kunnen zijn:
-
Je gaat naar andere school of je gaat een opleiding volgen
-
Je krijgt je eerste baan of je wisselt van baan of er zijn grote veranderingen binnen je werksituatie
-
Je gaat met pensioen of je krijgt je ontslag
-
Je gaat op jezelf wonen of verhuizen
-
Je bent als migrant je thuisland verloren
-
Je krijgt een relatie, je gaat samen wonen of trouwen of je gaat scheiden
-
Je krijgt een kind of er komt gezinsuitbreiding
-
Er komt verandering in je gezondheid of in de gezondheid van iemand in je omgeving
-
Wanneer je moet leven met een beperking
-
Er komt iemand te overlijden
Maar denk ook aan momenten wanneer je het gevoel hebt dat je je niet thuis voelt in de situatie of relatie waar je je op dat moment in begeeft.
Steeds wanneer een belangrijk levenspatroon wijzigt, is het nodig om op zoek te gaan naar een nieuwe balans, waar jij je weer goed bij voelt. Soms gaat dat eenvoudig, soms is er meer tijd voor nodig om dat te realiseren. Wanneer je je net na zo’n gebeurtenis eenzaam voelt, is dat heel normaal. Wanneer het gevoel te lang aanhoudt (rond 1 jaar of langer) en wanneer eenzaamheid langzaam je leven gaat beheersen, is het van belang om in actie te komen!
Kom in actie!
Hoe jij eenzaamheid ervaart en wat dat voor jou betekent, is iets wat alleen jij kunt omschrijven. Voel je je niet bij machte om met je situatie en je emoties om te gaan? Kom dan in actie en vraag hulp. Omdat eenzame gevoelens heel persoonlijk zijn en voor ieder anders is er geen standaard aanpak. Er zijn verschillende mogelijkheden om je eenzame gevoelens aan te pakken. Ik kan je hier over informeren en in ondersteunen.
Herken je jezelf in wat hierboven is beschreven? Voel je vrij om contact op te nemen met mij. Samen bespreken we wat het beste bij jou past.