top of page

eenzaamheid en rouw

Eenzaamheid

Eenzaamheid is heel normaal, en hoort bij het leven. Eenzame gevoelens ontstaan als je verbindingen met andere mensen niet op orde zijn. Net zoals bij honger en dorst voel je in je lijf dat je iets te kort komt. Wanneer je honger hebt moet je eten en wanneer je dorst hebt is het goed om te drinken. Zo geven eenzame gevoelens jou een signaal dat je onvoldoende tegemoetkomt aan je behoefte tot verbinding met andere mensen. Dit is een heel persoonlijk gevoel en dus ervaart iedereen dit op zijn of haar eigen manier.

Afscheid

Afbeelding begrafenis.jpg

Diepbedroefd zijn Anna en haar kinderen. Heel onverwacht is Johan, haar man en hun vader overleden.  Een hartaanval bij het sporten. Na een zoen en een opmerking “ik ben op tijd thuis voor het eten” ging hij de deur uit. En toen ging de bel. De politie vertelde haar het vreselijke bericht. Anna voelt zich verdoofd. Ze kan nog steeds niet geloven dat het echt waar is. Dat ze Johan nooit meer terug zal zien.  Ze hadden nog zoveel plannen. Eerder stoppen met werken, op reis, genieten van de kleinkinderen…. 

Nu al voelt ze zich zo verlaten. Haar beste vriendin Monique laat haar geen moment alleen. Dat is lief, maar Anna wil Johan om haar heen. Ze kan het maar niet bevatten. Dat dit hen overkomt. Ook de kinderen hebben een diep verdriet. Gelukkig kunnen ze elkaar wel steunen.

 

Na het verlies van een dierbare voel je een diep verdriet, je rouwt en je kunt je ook heel alleen, verlaten of eenzaam voelen. Het is een pijn die bij het leven hoort. Wanneer je veel moeite blijft houden met het aanvaarden van het verlies en het lastig voor je blijft om je dagelijkse routine op te pakken dan is het belangrijk om in actie te komen en hulp te vragen. 

 

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Dat is heel normaal. Wanneer jouw gevoel van eenzaamheid te lang aanhoudt is het zaak om in actie te komen. Praat met iemand en zoek hulp!

De prachtige illustratie is gemaakt door Carolien www.instagram.com/carolien_illustrations

Het Aandachtshuis draagt Stichting Zeeuwse Verlies een warm hart toe

Zeeuws verlies.png

Sinds 2008 ben ik betrokken bij Stichting Zeeuws Verlies.

Zeeuws Verlies is een kenniscentrum over verlies en rouw. Zij zijn er voor iedereen die hierover vragen heeft. Voor alle inwoners van Zeeland, maar ook voor professionals zoals huisartsen, maatschappelijk werkers, leerkrachten en andere beroepsgroepen in Zeeland.

 

Zeeuws Verlies bestaat uit een prachtige groep vrijwilligers die kennis hebben op het gebied van rouwverwerking, maar die ook regelmatige prachtige projecten ontwikkelen. 

Hiernaast vind je een recent ontwikkeld project ‘Liefde in een doos’. Dit is een boekje gemaakt voor ouders die ongeneeslijk ziek zijn en afscheid moeten nemen van hun kind of kinderen. 

Zeeuws steunpunt.png

Kansfonds zet mijn gedachtengoed voort

Nalatenschap Kansfonds

Jeanine dacht na over elke stap die genomen moet worden als zij hulpbehoevend wordt of overlijdt. 'Ik wil alles goed geregeld hebben, voordat het te laat is'.

bottom of page