top of page
  • Foto van schrijverJeanine Sinke

Ik kan het!


Afbeelding bij blog- Ik kan het! | Ouderen Begeleiding Zeeland

Of het nu gaat om mijn examen, over het opzetten van mijn eigen bedrijf, of over een pitch voorbereiden, ik zeg heel vaak:

Ja, maar dat kan ik niet!

Het onbekende

Je hebt het jezelf vast ook wel verschillende keren horen zeggen of denken. Er zijn nu eenmaal dingen in het leven waar je minder goed in bent of denkt te zijn. Je kunt het ervaren omdat je er niet mee bent opgegroeid of je hebt het in je opvoeding niet meegekregen. Ik heb bijvoorbeeld thuis nooit geleerd hoe ik nasi of bami moet maken. Wij aten dit niet. Bij ons was er altijd de Hollandse pot met als uitstapje naar het buitenland, macaroni. Toen ik op mezelf ging wonen en zelf mijn eten klaar maakte, zei iemand tegen mij;

“Heb jij nog nooit bami gemaakt?”

Ehhh nee, dat kan ik niet. Ach, hoe simpel is het dan om een recept in een kookboek te zoeken of nog simpeler; volg de aanwijzingen op de verpakking ; - )

De juiste communicatie

Een stukje ingewikkelder wordt het als ik ervaar dat ik niet op de juiste manier kan communiceren met iemand. Het lijkt alsof ik niet binnen kom, alsof we beide een andere taal spreken. Tjonge zeg, ik heb toch ondertussen levenservaring opgedaan, tientallen mensen ontmoet en meer dan 25 jaar mensen verzorgt en begeleid. Ik moet toch wel snappen hoe ik met iemand moet communiceren? Hier zijn geen recepten voor in boeken. Dat is niet helemaal waar, er zijn genoeg boeken met manieren van communiceren en hoe het in zijn werk gaat. Maar dat gaat dan net niet op voor die ene persoon. De aanwijzingen die erin staan; ja zeg, die ga ik echt niet doen. Dan is het zo gemaakt en ingewikkeld. Het loopt vast in mijn hoofd: ik kan het niet, ik kan niet….

Tot dat iemand tegen mij zei:

Je kunt het wel, je weet alleen niet hoe!

Herkenning in mijn werk

Tja, daar zat wel wat in. Iedereen overkomt het weleens dat je van een handeling of een onderwerp te weinig afweet waardoor je denkt dat je het niet begrijpt of niet kunt. Wat ik dan doe is mensen raadplegen die er wel verstand van hebben. Nu wil ik dit en dat doen maar ik weet niet hoe? Kun je me helpen?

Zo ervaar ik het ook in mijn werk als specialist eenzaamheid. De mensen die bij me aankloppen hebben vaak alles in huis om zich beter te voelen, maar ze weten alleen niet hoe. Ik ben er om ze te helpen, zichzelf te helpen. Ik ben er om mensen te laten nadenken en zelf achter het antwoord te laten komen. Want hoeveel fijner is het als je het gewoon zelf kunt doen in plaats van dat een ander het voor je bedenkt.

Ken je zelf het gevoel dat je iets moet doen om je beter te voelen, maar niet hoe? Of heb je mensen in je omgeving die daar mee te maken hebben? Wil je meer informatie over de cursus Creatief Leven of heb je andere vragen, neem vrijblijvend contact op:

Jeanine Sinke, Specialist Eenzaamheid

Website: www.ouderenbegeleidingzeeland.nl

E mail: jeanine@ouderenbegeleidingzeeland.nl

Telefoon: 06 42666507

#specialisteenzaamheid #cursuscreatiefleven #levenservaring

11 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page