top of page
  • Foto van schrijverJeanine Sinke

Verandering


Bij veranderingen wiebelt alles | Het Aandachtshuis

Het overkwam mij de afgelopen week, ik voelde me eenzaam. Hoe lastig is het om daar voor uit te komen. En ik merk dat ik het ook een beetje stom vind van mezelf. Ik ben tenslotte specialist eenzaamheid.

Ik ervaar op het moment een roerige tijd. Ik ga binnenkort verhuizen en heb al een tijdje mijn eigen spullen niet meer om me heen. Ik moet veel beslissingen nemen binnen mijn werk en door al die veranderingen zijn mijn verbindingen met de mensen om mij heen ook aan het veranderen. Ik voel het kraken en piepen, maar ik kan het niet tegen houden. Aan de ene kant wil ik zo graag dat alles bij het oude blijft. Fijn mijn eigen structuur en gewoontes aanhouden, lekker veilig. Maar aan de andere kant duwt alles me naar een verandering. Nieuwe mensen, nieuwe omgeving, nieuwe ervaringen opdoen.

Dat gevoel van eenzaamheid komt als een kronkelende slang mijn lijf binnen. Het knaagt aan me. En zodra ik dit voel gaan mijn gedachten in een negatieve spiraal. Ik krijg buikpijn en hoofdpijn. Ik slaap slecht want ik lig te malen. En ook al schijnt de zon, ik kan er niet om lachen. Het enige wat ik nog kan denken is: “ik durf niet, ik kan het niet, ik moet ook alles alleen doen” en nog erger.

Ik heb geluk, het duurt een paar dagen dit gevoel. Ik besef me dat er mensen zijn waar dit gevoel ooit is begonnen maar nooit meer is gestopt. Dat er mensen zijn die er niet meer zelf uitkomen en alleen nog maar in die negatieve spiraal zitten en nog maar zelden kunnen lachen.

Eenzame gevoelens gaan samen met onzekerheid en een laag zelfbeeld. Want waarom wil ik dat alles bij het oude blijft? Het geeft me zekerheid en ik weet wie ik ben. Maar zekerheid is de vijand van het veranderen. Zodra er veranderingen optreden wiebelt alles en komt direct de onzekerheid om de hoek kijken en dat is een akelig gevoel. Gelukkig weet ik ook dat onzekerheid en chaos nodig is om te kunnen veranderen en om te groeien. Na een paar dagen komen er weer lichtpuntjes en krijg ik weer vertrouwen in mezelf. Ik besef dat het heel normaal is om me zo te voelen als er veel veranderd in mijn leven en dat ik niet moet denken dat ik het niet kan, ik doe het namelijk al.

Bij Jeanine Sinke, specialist eenzaamheid kun je de cursus Creatief Leven volgen.

Een veilige manier om je leven onder de loep te nemen.

Werk je vanuit je vak, studie of als vrijwilliger in de zorg? Leer dan om eenzaamheid te herkennen, aan te pakken en te begeleiden. Dit kun je doen door het volgen van:

workshop - lezing - gastles 'Zie Mij'

#aandachtshuis #eenzaamheid #cursuscreatiefleven #specialisteenzaamheid #verandering

37 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page