top of page
  • Foto van schrijverJeanine Sinke

Verwachtingen


Welke beweging kun jij maken?

We wijzen vaak de ander aan, als de oorzaak van wat ons overkomt. Wat ons vaak overkomt en ook ik heb daar last van, is dat we zouden willen dat die ander anders doet, anders denkt of zich anders gedraagt, want dan zou je verwachting wel uitkomen of dan zal die relatie wel goed gaan of….

Deze gedachten kwamen regelmatig in mij op. Als hij of zij nou dit doet dan…. En als dat vervolgens niet gebeurde dacht ik: ’waarom gebeurt mij dit?’

We wijzen vaak de maatschappij of onze partner of onze werkgever aan als oorzaak van ons ongeluk. Als er maar minder ellende zou zijn in de wereld, als hij me maar beter zou begrijpen, als zij nou gewoon met me mee gaat, dan zou het met jou beter gaan. Als die mensen doen wat jij wenst of verwacht dan kun je weer ademhalen, dan klopt het weer dan gaat het zoals jij had verwacht.

Wanneer je dit denkt, weet dan dat je de oorzaak van wat je overkomt buiten jezelf legt. Je wilt graag dat de ander iets voor jou doet. Maar de ander kun je nooit dwingen, om precies dat te doen wat jij wilt, tenzij het vanuit liefde gebeurt, vanuit vrije wil. De basis van wat jouw overkomt is onvrede en dat gevoel zit in jou. Wanneer jij verantwoordelijkheid neemt voor jouw onvrede onderzoek dit dan bij jezelf. Vraag jezelf af wat jij anders kan doen, welke actie jij kunt ondernemen, welke beweging jij kunt maken zodat je niet meer afhankelijk bent van dat wat je omgeving doet, of niet doet. Je zult dan ontdekken dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen ellende en geluk.

Het mooie is dat dat betekent dat je niet langer hoeft te wachten op dat wat je omgeving aan je geeft en niet langer hoeft te wijzen naar de ander. Je kunt volop aan de slag met alles waar je ontevreden over bent. Soms betekent dat, dat je je eigen overtuigingen en gedrag mag onderzoeken, soms dat je mag veranderen van plek, soms dat je mensen mag vergeven of soms een andere bril op mag zetten.

Zo werkt dat met de aanpak van eenzaamheid ook wanneer je naar jezelf durft te kijken en inziet dat alleen jij zelf iets kunt doen aan die nare eenzame gevoelens. Er is niemand die dat voor je op kan lossen, die stap moet je zelf zetten.

Jeanine

(Met dank aan Lichtflits)

#verwachtingen #eenzaamheid #specialisteenzaamheid #aandachtshuis

42 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page