Jeanine Sinke
Hoop
Bijgewerkt op: 10 mrt. 2021

Ik roep vaak in mijn lezingen en blogs dat ieder met zijn of haar eigen eenzame gevoelens moet leren omgaan. Eenzaamheid oplossen doe je zelf! Ik kan de eenzaamheid niet oplossen. Ik heb geen toverstafje waarmee ik alle ellende weg kan toveren. Wat ik wel kan doen, is mensen ondersteunen bij de aanpak van hun eenzame gevoelens. Regelmatig ervaar ik dat mensen tot het besef komen dat er iets moet gebeuren, dat er iets moet veranderen hoe lastig ook, om van die nare gevoelens af te komen.
In gesprekken met mensen ervaar ik altijd hoop. Hoop op een oplossing, hoop op een betere toekomst, hoop op dat men in staat is om de verandering aan te gaan. Voor mijn gesprekken en trainingen gebruik ik de oplossingsgerichte methode. Dit betekent niet dat ik oplossingen aanbied. Bij de oplossingsgerichte methode is het de bedoeling dat ik de juiste vragen stel, waardoor mijn gesprekspartner zelf oplossingen kan vinden. Die zitten namelijk al in iemand. Alle oplossingen zitten al verscholen in jezelf. Het is een kwestie van de juiste vragen stellen, de tijd nemen en naar binnen durven kijken om antwoorden te vinden.
En daar zit ook de hoop bij mij. Mijn hoop geeft mij moed en steun om dingen aan te gaan die ik lastig vind, maar mijn hoop geeft me ook de kracht om anderen te ondersteunen. Ik heb altijd de hoop dat er iets beter of anders kan gaan bij de ander, al is het maar een heel klein stapje. Dat ik daar aan mag bijdragen vind ik geweldig.
Deze maand ben ik begonnen met de opleiding oplossingsgericht werken 2.0. Ik doe het om nog meer te leren over deze methode, om deze nog beter toe te kunnen passen en om dus nog betere vragen te kunnen stellen. De eerste vraag binnen het oplossingsgericht werken is ‘De beste hoop vraag’. Het kan heel vreemd klinken als je aan het begin van een gesprek of training de vraag krijgt: “Wat is jouw beste hoop voor dit gesprek of deze training?’ Wat betekent dat ’Je beste hoop?’ Je kunt de vraag ook vertalen naar wat is jouw beste uitkomst of wat hoop je in ieder geval besproken te hebben voor je hier de deur uit gaat. Het zet je aan tot nadenken over wat jij wilt met het gesprek of de bijeenkomst. Het gaat namelijk om jou!
Mijn beste hoop als eigenaar van Het Aandachtshuis is: Informatie delen over de aanpak van eenzaamheid voor een ieder die wil leren hoe je omgaat met eenzame gevoelens van zichzelf of die van hun medemens. Ik word er zo blij van dat dit regelmatig lukt, heel hoopvol!
Jeanine