top of page
  • Foto van schrijverJeanine Sinke

Loslaten


Afbeelding bij Blog: Loslaten | Het Aandachtshuis

Wat heb ik dat al vaak gehoord in mijn leven: “Laat het los Jeanine”. Wanneer ik zo graag mijn werk als begeleider wil blijven doen, omdat ik er zo van kan genieten, wanneer ik zo graag wil dat mensen mij begrijpen, wanneer ik weer eens onmogelijke dromen uit zou willen laten komen, wanneer ik in een zwak moment voor een ander wil denken en heel goed weet hoe het probleem opgelost kan worden, maar dat niet de oplossing is voor de ander, wanneer ik verdrietig ben over relaties die overgaan. Heel vaak zeggen mensen in miijn omgeving, “laat het los”. En ik denk dan: ‘Hoe dan??’

Ik heb heel lang gedacht dat loslaten betekende dat ik er niet meer aan moest denken of er van weg moest lopen, maar niets is minder waar. Ik kom er steeds meer achter dat het juist belangrijk is om de juiste keuzes te maken en maar gewoon te laten komen wat er komt.

Niets is blijvend behalve de verandering

Elke verandering groot of klein brengt weerstand met zich mee. Ik voel het in mijn lijf, maar ook in de manier van hoe ik reageer of denk. Wanneer er een verandering plaats vindt, is het niet iets wat je zomaar los laat of laat gaan. Je stopt niet van het ene op het andere moment met denken over wat niet meer kan of wat anders moet. Het heeft tijd nodig, dag voor dag.

Waar het mijns inziens om gaat is dat ik het bij mezelf moet zoeken en dat ik dus mag ‘omdenken’. Het betekent dat ik mijn eigen keuzes mag maken en niet vast zit aan een ander. Het betekent dat ik geen controle heb over de ander maar de ander vrijlaat in zijn of haar keuzes en het betekent dat wat me soms zo dwars zit me niet voor niks dwarszit. Ik ervaar weerstand.

Ik ben er van overtuigd dat zoals Nelson Mandela het beschrijft in onderstaande tekst het de bedoeling is en het antwoord is op hoe je kunt loslaten. Ga te rade bij jezelf en leer veranderingen van jezelf en anderen te accepteren, daarmee vind je mijns inziens het meeste geluk.

Jeanine

Tekst 'Loslaten' Nelson Mandela | Het Aandachtshuis

#aandacht #verbinding #aandachtshuis #specialisteenzaamheid #eenzaamheid

62 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page