top of page
  • Foto van schrijverJeanine Sinke

Geef me de moed


Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen.

Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen.

Geef me het inzicht om het verschil tussen beiden te zien.


- Franciscus van Assisi -


Afgelopen maanden ben ik dapper geweest. Door long-covid was ik totaal uitgeput en moest ik stoppen met wat ik het liefste doe. Het was achteraf de enige manier, maar op het moment zelf zag ik alleen maar leeuwen en beren op de weg. Ik kon toch mijn klanten, mijn bedrijf en mijn collega’s niet in de steek laten. Maar er zat echt niets anders op, ik heb mijn ‘ik zet altijd door knop’ uitgezet en ben helemaal terug naar af gegaan. Dat vergt moed want dingen loslaten en overgeven aan anderen valt niet mee. Een ander doet het namelijk nooit, zoals ik het doe 😉


Alleen loslaten was niet genoeg. Tijdens de revalidatie moest ik leren om mijn leven op een andere manier te leven, ik moest veranderen. Niets was nog hetzelfde. Als ik ergens vooruitgang boekte, betekende het ook dat ik mezelf in acht moest nemen, want een terugval stond om de hoek te wachten. Ik moest opnieuw leren ademhalen, lopen, zitten, mijn dag indelen. Alles wat zo vanzelfsprekend was voor die tijd, was nu een grote uitdaging.


Inmiddels ben ik weer een heel eind opgeknapt al zijn er dingen bij die niet meer over gaan, daar zal ik mee moeten leren leven. Wanneer iets een (tijdelijk) probleem is, kun je zoeken naar oplossingen. Als iets een beperking is (iets wat niet meer over gaat) dan gaat het erom, dat je een manier vindt om het te leren accepteren of aanvaarden.


Ik heb de afgelopen maanden vaak de moed gehad om te veranderen, maar ik had zelf niet altijd de wijsheid om dit te accepteren, daar had ik anderen voor nodig. Therapeuten die me voorhielden dat het echt goed zou komen en die me de weg naar herstel leerden kennen. Vrienden en familie die me hielpen met alles wat ik niet meer zelf kon. Ze lieten me inzien dat ik toch echt beter voor mezelf zorgde, als ik ging rusten op de bank en zij de karweitjes deden.


Nu ben ik er weer voor 80%. Ik kan doen en ik kan leven, zoals ik voor covid leefde. Nu krijg ik pas het inzicht in de verschillen. Wat kan ik veranderen en wat mag ik aanvaarden en is dus blijvend.


Ik had de moed om te veranderen, ik kan accepteren en aanvaarden wat ik niet kan veranderen, ik heb nu inzicht om het verschil tussen beiden te zien.


Jeanine

500 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page