top of page
  • Foto van schrijverJeanine Sinke

Loslaten (2)


Loslaten

Aan het einde van elke presentatie lees ik een stukje tekst voor over eenzaamheid. Ik vertel dat eenzaamheid bij het leven hoort, maar dat wanneer het te lang bij je blijft je zo kunt veranderen dat je soms zelf niet meer in staat bent om iets aan die eenzaamheid te doen. Leren omgaan met eenzame gevoelens is van groot belang, want elke relatie eindigt ooit. Als ik (terug) kijk in mijn leven heb ik heel veel waardevolle relaties (gehad). Soms duren ze lang, anderen duren kort. Er zijn mensen die al mijn hele leven meelopen op mijn pad en er zijn mensen die er heel even zijn om mij iets te leren of om mij inzichten te geven.


Ik heb vrienden die ik amper of nooit spreek, maar als ik ze spreek dan ontmoeten we elkaar net als of er niets veranderd is. Ik heb mensen in mijn omgeving die ik dagelijks spreek of wekelijks, maar altijd met waardevolle momenten. Ik heb familie, collega’s, vrienden, kennissen, buren. Allemaal zijn ze voor mij van groot belang en met ieder heb ik een andere relatie. Ik bespreek met geen van hen dezelfde dingen.


Eenzame gevoelens ontstaan wanneer je zo’n relatie moet loslaten. Wanneer het niet meer past, wanneer je uit alle macht probeert om een relatie in stand te houden, wanneer je ieder je eigen weg moet gaan, wanneer het ineens stil is, wanneer je elkaar niet meer begrijpt, wanneer jij groeit en de ander daar niet in mee gaat of anders om.

Afscheid nemen is vaak pijnlijk en verdrietig. Je wilt graag dat patroon, de gewoontes die je samen had behouden. Het kan een heel onveilig gevoel geven wanneer je een relatie moet loslaten. Als je kiest voor een andere baan betekent het dat je afscheid moet nemen van je collega’s en nieuwe gaat leren kennen. Als je slaagt voor je diploma betekent het vaak dat je afscheid neemt van je klasgenoten. Wanneer je in een partnerrelatie er niet meer samen uitkomt, kan je hele leven op zijn kop komen te staan. Wanneer je iemand verliest is die ander onvervangbaar en kun je je niet voorstellen hoe je je leven verder moet inrichten zonder die ander.


Het is van het grootste belang dat wanneer je een relatie moet loslaten je beseft dat er een patroon wordt doorbroken en dat het heel normaal is dat je daar last van hebt. Maar besef ook dat je nieuwe patronen gaat aanmaken en zelfs moet maken om niet in langdurige eenzaamheid te vervallen. Dat voel je. Je voelt zelf wanneer je een tekort ervaart aan verbinding. Nieuwe patronen van contact en verbinding met nieuwe of bekende mensen. Wees alert en weet wat je nodig hebt en zorg dat je het krijgt. En mocht je het je niet meer lukken, vraag om hulp.


Loslaten

Loslaten wat je lief en dierbaar is, loslaten naar wie je hart uitging, je doet het niet ineens. Het is als het gaan van een lange, lange weg. Een weg, geplaveid met herinneringen, met beelden van weleer en met emoties, diep en scherp.

Al gaande ga je stap voor stap zien, hoe het was, ècht was. Je leert zien voorbij de buitenkant, je ziet het verborgen patroon, het hoe, waarom. Je ziet wat de ander toen bewoog, je ziet, wat je toén, in het verleden niet kon zien, omdat je er nog middenin stond, deel was van het geheel. Maar nu bij elke stap de afstand groeit, nu ga je zien, begrijpen, aanvaarden. Zo groeit het inzicht in wat was.

En pas wanneer je alles hebt gezien, doorvoeld, wanneer je hebt begrepen hoe het was, ècht was, wanneer de tranen zijn gegaan, pas dán, eindelijk dan, kun je de deur van het verleden sluiten. en ben je vrij en open voor wat al zolang naar je toe wil komen: een nieuwe toekomst.

Hans Stolp


#aandacht #verbinding #aandachtshuis #specialisteenzaamheid #eenzaamheid #loslaten #aandachtshuis


50 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page