top of page
  • Foto van schrijverJeanine Sinke

Patronen


Afbeelding bij Blog Patronen | Ouderen Begeleiding Zeeland

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is een seintje van je lichaam dat je vertelt dat jouw verbinding met andere mensen onvoldoende is. Net zoals pijn een signaal is dat er iets loos is, is eenzaamheid een signaal dat er iets moet gebeuren om het tekort op te heffen.

Vaste patronen

Wat we nodig hebben is een patroon van verbondenheid. Wij mensen snappen de wereld alleen als we er een patroon in kunnen ontdekken. Patronen zijn de basis van ons leven. Zonder patronen zouden we reddeloos verloren zijn.

Ik zeg altijd; Het moet logisch zijn, ik moet het snappen.

Wat ik hiermee bedoel; ik wil patronen zien in de dingen die gebeuren om houvast te hebben. Ik ben gewend om op een bepaalde manier mijn dag in te delen en mijn werk te doen. Mijn leven is een gevuld met patronen. Ik merk het direct wanneer ik op vakantie ga dat mijn patroon wordt verstoord. Ik eet andere dingen (ik mis dan mijn hagelslag bij het ontbijt). Ik sta later op omdat het kan en ik doe alleen maar dingen die ik leuk vind. Ik deel mijn dagen anders in. En hoe leuk het ook is, soms voel ik me gewoon vervelend. De vaste dingen die ik zo gewend ben om te doen, kan ik niet doen. Ik ben mijn ritme kwijt.

Voorspelbaarheid en vertrouwen

Een patroon geldt ook voor relaties in je leven. Wij verhouden ons voortdurend tot anderen. Op basis van wat we van de ander en de ander van ons ervaart. Verandert er iets in hen of in ons of onze omstandigheden, dan wordt die verbinding bijgesteld. Ik ben gewend om op een bepaalde manier met collega’s om te gaan en ik heb een manier van vrienden ontmoeten. Met de ene vriendin bespreek ik het ene, met een andere vriendin doe ik het andere.

Patronen in relaties zijn voortdurend in beweging. Bij een te grote verstoring van die beweging ontstaat er een breuk in de verbinding. Mijn patroon is dan ook compleet verstoord, wanneer mensen waar ik intensief contact mee heb verdwijnen. Om welke reden dan ook. Met wie ga ik dan delen wat ik altijd met die ene persoon deelde?

Wat heb jij nodig?

We hebben het nodig in de verbinding met anderen vaste patronen te hebben. Dat geeft ons een gevoel van veiligheid en zekerheid. Een vast patroon van verbinding is één ding. Het gaat er ook om dat die verbinding brengt wat je nodig hebt. Je kunt nog zo verbonden zijn met je familie door patronen van erfelijkheid. Als jij je niet thuis voelt bij die mensen en zij delen niet jouw waarden, zal je op zoek moeten gaan naar andere patronen van verbinding.

Kortom, wat eenzaamheid oplost is het hebben van patronen van betekenisvolle verbinding met andere mensen. Wat betekenis geeft, is een individuele zaak. Daarom is er maar één iemand die eenzaamheid kan oplossen: dat ben je zelf!

Ken je zelf het gevoel van eenzaamheid? Of heb je mensen in je omgeving die te maken hebben met eenzaamheid? Wil je meer informatie over de cursus Creatief Leven of heb je andere vragen, neem vrijblijvend contact op:

Jeanine Sinke, Specialist Eenzaamheid

Website: www.ouderenbegeleidingzeeland.nl

E mail: jeanine@ouderenbegeleidingzeeland.nl

Telefoon: 06 42666507

#cursuscreatiefleven #specialisteenzaamheid #verbinding #patronen

18 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page