top of page
  • Foto van schrijverJeanine Sinke

Verlangen


Blog- Verlangen | Ouderen Begeleiding Zeeland

Afgelopen vrijdag deed ik examen voor de specialisatie eenzaamheid. Een half jaar lang ben ik ondergedompeld geweest in de wereld van mensen die zich eenzaam voelen, van mensen die er onderzoek naar gedaan hebben en mensen die erover hebben geschreven.

Leren voor specialisatie eenzaamheid

Ik heb geleerd wat eenzaamheid is, waar het vandaan komt en hoe je het kunt aanpakken. Vele boeken heb ik gelezen, verslagen geschreven, opdrachten gemaakt en daarbij dagelijks alles rond eenzaamheid gevolgd via de social media. De laatste weken waren taai. Al mijn vrienden en familie hebben eraan moeten geloven, ik kon alleen nog maar eenzaamheid ademen. Even geen tijd voor leuke en gezellige afspraken. Vaak dacht en vertelde ik;

Ik twijfel of ik het ooit ga begrijpen en onthouden allemaal.

Dé dag

Afgelopen vrijdag was dus dé dag! Met gezonde spanning startte ik aan mijn examen. Vier A4tjes vol met vragen, je wordt echt niet zomaar specialist eenzaamheid! Na een hele ochtend theoretische vragen beantwoorden, was in de middag het praktijkgedeelte. Ik heb geleerd te coachen en een cursus te geven aan mensen die zich eenzaam voelen en daar graag vanaf willen. De cursus Creatief Leven geeft mensen de mogelijkheid om individueel begeleid te worden in een groep met behulp van een speciaal uitgedacht programma. Bedenk hierbij dat ik zelf alle opdrachten uit het boek ook heb moeten maken en ondergaan! Pfff, confronterend!

Gelukt!

Aan het einde van de middag kwam het verlossende antwoord, ik was geslaagd! Super! Wat was ik blij. Heel veel mensen hadden meegeleefd dus ik appte naar al die mensen dat het was gelukt en hoe blij ik was. Toen ik de auto instapte zag ik dat mijn WhatsApp bomvol met lieve berichtjes zat. 😉

In de auto op weg naar huis kwam ineens het besef. Al die leuke en lieve mensen hadden mij gefeliciteerd, maar ik reed naar huis waar niemand op me wachtte…… Dat kwam even binnen. Hier had ik dus een half jaar voor gestudeerd. Ik kon me nu toch niet eenzaam voelen, als ik net mijn diploma behaald had en van zoveel mensen felicitaties kreeg?

Zorg dat je het krijgt

Tijdens mijn opleiding had ik het vaak gehoord, nu ging het door mij heen:

“Het gaat er om dat je voor jezelf weet wat je nodig hebt en dat je zorgt dat je dat krijgt.

Dit is niet egoïstisch. Op het moment dat jij het krijgt geef je het ook aan de ander.”

Als je alleenstaand bent en je wilt graag delen met anderen dat je bent geslaagd voor een examen, moet je dat zelf organiseren. Zo werkt dat dus. Natuurlijk kun je naar huis rijden en de hele avond zitten kniezen over het feit dat er niemand spontaan naar je toe is gekomen om met jou een borrel te drinken. Waar het om draait is dat jij iets wilt. Je zal zelf in actie moeten komen om dat te krijgen.

Verlangen

Ineens was daar mijn verlangen. Ik dacht in de auto;

Ik wil het vieren, ik wil niet alleen naar huis.

Ik belde mijn beste vriend op en vroeg hem; heb je tijd om met mij te vieren dat ik geslaagd ben? En er kwam direct een antwoord; Ja, natuurlijk! Zullen we samen eten?

Dat is wat ik zelf geleerd heb. En dat is wat ik mensen ga leren tijdens de cursus Creatief Leven. Leer voor jezelf zorgen en zorg dat je krijgt waar je naar verlangt.

Ken je zelf het gevoel van eenzaamheid? Of heb je mensen in je omgeving die te maken hebben met eenzaamheid? Wil je meer informatie over de cursus of heb je andere vragen, neem vrijblijvend contact op:

Jeanine Sinke, Specialist Eenzaamheid

Website: www.ouderenbegeleidingzeeland.nl

E mail: jeanine@ouderenbegeleidingzeeland.nl

Telefoon: 06 42666507


20 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page